Conèixer la història a través de la gastronomia

Inici>Notícies >Actualitat >Conèixer la història a través de la gastronomia
1
2
 • Teià ens convida a descobrir la festa del vi que feien els romans mentre que Sant Joan de les Abadesses ofereix participar d'un sopar de la baixa edat mitjana

 • 29/07/2010
 • Conèixer la història a través de la gastronomia
 • Dues poblacions catalanes, Sant Joan de les Abadesses i Teià, ens conviden aquest estiu a sengles jornades on una visita turística pot conjuminar-se amb una immersió en la història local a través de la gastronomia de l'època rememorada i els seus productes.

 • Teià, al Maresme, ens proposa anar a una festa del vi, anomenada a la manera romana: la Vinalia Rústica. Partint del recent descobriment d'un celler datat entre el segon i el primer segle abans de Crist, un període àlgid tant del nucli romà en si com del seu esplendor vinícola, s'ha endegat una tasca de reconstrucció d'unes instal·lacions que comprenen fins a cent premses. Sabeu que aquí podem tastar vins elaborats a l'estil romà, aquells vins amb tant d'alcohol i perfumats amb mels i espècies? L'anada al Parc Arqueològic Cella Vinaria es pot fer tot l'any, però la programació festiva s'amplia per aquestes dates que són d'una tradició festiva que és antiga i nova: antiga perquè els romans ja l'atenien i sempre nova perquè verema n'hi ha cada any i Teià és al cor del territori de la Denominació d'Origen Alella. Fins el dia 16 de setembre tindrem obertes les portes de l'exposició Alimentvm, que ens acosta al coneixement de com es menjava i bevia en temps d'aquell imperi. I els dies 4 i 5 del mateix mes corresponen a la festa que us dèiem, la Vinalia Rústica, que comprèn conferències, tallers, teatralitzacions, música i fins i tot classes pràctiques de llatí!

  Per la seva banda, Sant Joan de les Abadesses ens remet a un passat menys llunyà però també fàcil d'endevinar: aquí el temps a evocar és el del Comte Arnau, la baixa edat mitjana. A la localitat del Ripollès, les rutes guiades pels escenaris d'aquesta tradició també poden fer-se qualsevol època, però, a més, tots els dijous del mes d'agost, podem apuntar-nos -en places limitades: l'aforament és de 60 persones-, a Alimentem el mite, uns sopars acompanyats d'escenificació ambiental gentilesa de grups de teatre afeccionat del territori, signats cada dia per un restaurant diferent, però sempre amb el compromís d'utilitzar ingredients propis de l'epoca que el mite català per excel·lència: res de tomàquet, res de patata, res de tot això que va ser posterior. En l'elaboració en si, val a precisar-ho, s'és menys estricte i millor que així sigui, perquè els gustos han canviat, així com les proporcions, les dosis i les directrius dietètiques. El sopar-espectacle clou amb unes postres que compten amb la col·laboració dels pastissers locals i que també són coherents amb l'era reconstruïda, i tot plegat surt per 18 mòdics euros. És imprescindible haver-ne fet reserva a l'Oficina de Turisme, no cal assistir-hi vestit a la manera medieval però en canvi sí que s'aconsella dur-hi calçat còmode: al final, i per a qui vulgui, hi ha ballaruca. Ballaruca medieval, naturalment.

Enllaços:
Municipis: Teià (Maresme), Sant Joan de les Abadesses (Ripollès).
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.