Batet de la Serra presenta la gastronomia del fajol

Inici>Notícies >Actualitat >Batet de la Serra presenta la gastronomia del fajol
1
Autor: Ajuntament de Batet de la Serra
  • La fira de la població de la Garrotxa donarà a conèixer i tastar receptes elaborades amb aquesta lleguminosa de la qual també se'n fa cervesa

  • 1/02/2011
  • Batet de la Serra presenta la gastronomia del fajol
  • El fajol, una planta lleguminosa de reduïda producció, és el protagonista de la fira de Batet de la Serra que convoca la seva sisena edició entre el 12 i 13 de febrer. El cultiu s'ha convertit en particularitat de la gastronomia garrotxina a l'actualitat i en ingredient de les receptes dels seus millors restaurants.

  • Fajol se'n fa a la Garrotxa però no a tota la comarca, li va molt bé la terra volcànica però sempre que tingui una altura com la de Batet. En la localitat garrotxina, la producció d'aquesta lleguminosa es concentra gairebé tota en la finca Can Rovira, cosa que fa que, quan van climatològicament mal dades, no n'hi ha ni gota. Els anys normals o bons, com el 2010, se n'obtenen unes quatre tones que en notable part es venen als restaurants de la comarca que solen tenir-lo en la carta amb receptes com les farinetes, un plat de postres que es menjava quan no hi havia torrons i que sembla un codonyat; es fregeix el fajol amb oli d'oliva i s'hi afegeix sucre o mel.

     

    El restaurant olotí Les Cols, amb dues estrelles Michelin, ofereix aquest producte en dos formats que ens comenta la seva xef, Fina Puigdevall: "Tenim la crosta de fajol com a aperitiu i també un plat a la carta de fajol en lloc de pa fent de llit d'un foie coronat amb un pensament de confitura". Però a la fira de Batet es podran tastar galetes de fajol i conèixer més utilitats de la farina d'aquest producte que, com que no té gluten, el toleren els celíacs. Així, el col·lectiu Cuina Volcànica, se sumarà a la fira oferint-ne degustacions. Això serà el diumenge dia 13, data de la fira en si i que també anuncia la presència del gegant de la localitat, en Batoies, i la d'un gegant convidat, el de Vallfogona. El programa comprèn actes com una demostració de l'art de batre el fajol o exhibicions de com fer-ne espaguetis per part de membres de l'acadèmia de cuina Shinisyu, vinguts expressament des del Japó. Lluís Arbusà, de la comissió organitzadora Colla d'Amics del Fajol, ens confirma que, com l'any passat, "el Pep Nogué també participarà a la fira on presentarà una nova cervesa de les seves, feta amb fajol. Però encara no es pot dir com serà. Vol que sigui una sorpresa. I segur que ho serà. El Pep sempre té idees".

     

    Però el dia abans, dissabte 12, també hi ha activitat firal a Batet. Concretament s'hi celebrarà la "VI Jornada sobre productes agroalimentaris locals" que clourà amb un dinar comunitari en un dels restaurants locals que integra el col·lectiu Cuina Volcànica, l'Hostal dels Òssos.

Enllaços:
Arxius associats:
Municipis: Olot (Garrotxa).
Comentaris rebuts (0)
  • banner vols ser a gastroteca
  • amb distintiu
  • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.