Ada Parellada té debilitat per... la carbassa

Inici>Notícies >Actualitat >Ada Parellada té debilitat per... la carbassa
1
Autor: Jordi Soteras
 • La coneguda cuinera ens parla de les principals virtuts d’aquesta gran hortalissa.
 • 25/11/2009
 • Ada Parellada té debilitat per... la carbassa
 • La carbassa fa les delícies de la polifacètica Ada Parellada que, a banda de cuinar i regentar tres restaurants a Barcelona, entre els quals el Semproniana, encara té temps per col•laborar amb mitjans de comunicació, escriure llibres i organitzar tallers de cuina per a nens.
 • I per què la carbassa?
  Per moltes raons. D’entrada perquè n’estem en temporada i ara n’hi ha en gran profusió; són enormes, l’hortalissa més gran de totes.

  D’aquí la frase que una cosa ha crescut com una carbassera?
  Exacte. La carbassa té dues temporades, la d’estiu i la d’ara, finals de tardor.

  O sigui que el Halloween és una festa estacional.
  Completament. I ara em dones peu a una altra raó per la meva tria. Saps com Tagore diu que no hem de plorar per la posta del sol…

  …perquè les llàgrimes ens impediran veure la Lluna.
  Em sembla que és les estrelles, però és igual, la idea és la mateixa. Doncs bé, amb el Halloween passa el mateix. No té cap sentit oposar-s’hi perquè ja està ben instal·lat entre nosaltres i queixar-nos no ens deixa adonar que gràcies a aquesta celebració hem redescobert la carbassa. En lloc de plorar perquè desapareixen les castanyeres, alegrem-nos perquè hem après a valorar la carbassa!

  Carbasses n’hem tingut sempre.
  És clar, eren menjar de pobre. Per què et penses que la fada li converteix una carbassa en carrossa a la Ventafocs? I els ratolins es converteixen en els patges per conduir la carrossa? Carbassa i ratolins era l’únic que tenia a casa la Ventafocs. Ara en canvi hi ha gent que pren crema de carbassa perquè els metges li han dit que és bona per la salut.

  A més d’humil, la carbassa té connotacions negatives: malament rai, quan te’n donen.
  Sí però fixa-t’hi, l’amor i la mort, dues paraules que sonen tan igual però de significats tan diferents. L’amor, de quan et donen carbasses, i el culte a la mort per Halloween. El que ningú no fa servir és la paraula de tota la vida: carbassa rabequet.

  No ho havia sentit mai;  és la de color carbassa?
  Sí, parlem de la que com a molt se’n posava un tros a l’escudella i encara gràcies.

  Temps enrere, confitada, se’n menjava per berenar:  pa amb carbassa.
  No, aquesta és l’altra, la de fer cabell d’àngel que els nens treuen de les ensaïmades perquè té un punt amarg. Passa com amb el codony, agrada més als pal·ladars adults. De gran és té bon record d’aquesta carbassa perquè en menjar-la se’ns activa la nostàlgia.

  Aclarit doncs: ara estem recomanant la carbassa rabequet.
  És el nom popular. Un nom en desús.

  I a tu t’agrada.
  Molt. Potser no tant com la carxofa, també un dels meus aliments predilectes.

  Què més podem fer, amb la carbassa?
  Jo la prefereixo escalivada perquè no cal pelar-la: un cop cuita la carbassa es torna dòcil. Cal posar-la doncs amb pell i tot al forn, a 180 graus, 20 o 25 minuts, depenent de la mida; unes herbetes, una miqueta d’oli i ja està. Rostideta al forn, ens haurà caramelitzat una mica al mig. És una guarnició perfecta i un acompanyament boníssim.

  Ho tens a la carta del Semproniana?
  No, m’ho faig a casa: oi que m’has preguntat quina era la meva debilitat personal? Doncs carbassa escalivada al forn. També es pot embolicar amb paper de plata perquè no perdi gens de suc. I escolta, és tan senzill de cuinar que, qui reservi taula, si aprofita per encarregar-m’ho li ho faig i cap problema.

Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.