Xuixo de Girona

Inici>Productes >Xuixo de Girona

Xuixo de Girona

Aquesta especialitat dolça es va originar a la ciutat de Girona cap als anys 20 com a fruit d'una adaptació local d'un pastís francès de nom 'chou à la créme'. Actualment és una pasta ensucrada que també es fa fora de Girona, però els gironins són més valorats pel sabor i seguiment de la fòrmula genuïna.

  • Xuixo de Girona
1
Autor: Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural
Distintiu:
    • Productes de la Terra
    • Productes de la Terra

Es tracta d'un pastisset de forma cilíndrica, ensucrat i farcit de crema. En la seva elaboració hi intervenen farina, ous, sal, mantega, sucre, llet fresca i llevat premsat. Amb aquests ingredients es fa una pasta que s'estira fins que resulti elàstica i prima. A continuació, es talla en forma de creu i al mig s'hi posa mantega o llard. Tot seguit, es plega, es talla a quadrats i es farceix amb crema pastissera, s'enrotlla sense que vessi la crema, es deixen reposar perquè n'augmenti el volum, es fregeixen en oli d'oliva i s'ensucren. És un pastisset consistent i molt dolç que, sobretot, es menja per berenar.

Categoria: Fleca i pastisseria.
Propi de: Girona
Calendari de temporada
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
Informació complementària:

Es comercialitza a les pastisseries de Girona.

Atributs i propietats nutricionals:

El xuixo de Girona és una font d'energia important. És un aliment molt complet, conté una quantitat important de greix, procedent de la llet, la mantega i els ous. Aporta proteïnes de molt alta qualitat, també de la llet i els ous. També és una bona font d'hidrats de carboni, tan complexos (de la farina), com senzills (del sucre). El seu contingut en vitamines no és gaire destacable, ja que els processos de cocció en destrueixen

Comentaris rebuts (0)
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.