Xolís

Xolís

El xolís és un embotit de porc elaborat a les cases de pagès del Pallars amb les millors carns d'aquest animal obtingudes durant la matança, entre desembre i gener, i que admet un llarg període de conservació.

  • Xolís
  • Xolís
  • Xolís
1
2
3
Autor: gastroteca.cat
Distintiu:
    • Productes de la Terra
    • Productes de la Terra

Per elaborar el xolís es trien les millors carns del porc: pernil, llom, espatlla i una barreja de papada i cansalada fresca, sal i pebre. S'emboteix en un intestí del porc i es deixa madurar a la serena, afavorit pel clima del Pallars que li acaba de proporcionar un gust característic un cop sec. Després de passar uns dies a la serena es trasllada al celler, on es deixa assecar durant dos mesos, tot premsant-los per donar forma.

Categoria: Embotits.
Propi de: Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça
Calendari de temporada
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
Informació complementària:

Es comercialitza en xarcuteries dels Pallars, així com en algun establiment especialitzat arreu de Catalunya.

Atributs i propietats nutricionals:

El xolís, com altres embotits, és un producte d'elevat valor energètic. Els seus components principals són proteïnes d'alta qualitat i greix del porc. Ens aporta ferro i una gran quantitat de sals minerals com el sodi, el magnesi, el fòsfor i el zinc. També són una bona font de vitamines del grup B. A causa del seu contingut de greix i de sal s'ha de consumir moderadament, però dins d'una alimentació equilibrada i variada, es pot incloure de tant en tant.

Comentaris rebuts (4)
  • Bayarri
  • 07/04/2013 a les 22:46 pm (Europe/Berlin +02:00)
  • "Un cop embotit es deixa assecar en una habitació sense corrent d´ aire, depenent del temps es premsa cada dia amb les mans o despenja i es posa en premsa, . Cap al mes març es trasllada al rebost, es deixa madurar, depenent de la població del Pallars Jussà o Sobirà i del rebost de forma natural s´ inprecna de fongs, al final li donen un gust diferenciat. Aquest fet el fa únic, de forma industrial no han pogut copiar, el que la natura i la fa per si sola.
    Un cop un senyor va dir “ el xolis de les 3R, La raça del porc, el ranxo(el que ha porc ha menjat) i el rebost.
    Si es deixes assecar a serena i es gelaria al hivern i al celler amb la humitat es podririe.
    "
    • La seva puntuació
    • 2 estrelles
    • 2 estrelles
  • Peter Languila
  • 08/03/2014 a les 20:35 pm (Europe/Berlin +01:00)
  • "Només l´heu de provar i no sabreu com parar...
    és el meu vici...el millor amb diferència!!!"
    • La seva puntuació
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
  • Setsejutgesmengenfetged\\\'unpenjat
  • 13/10/2009 a les 18:20 pm (Europe/Berlin +02:00)
  • "Es diu aquí, a la gastroteca, que aquest deliciós producte, el xolís, només es comercialitza en algunes xarcuteries dels Pallars.

    Si tant bo és, per què no es comercialitza arreu de Catalunya i així tothom el podria assaborir?

    Si jo visc, per exemple, a La Sènia (Montsià), m'haig de veure obligat a anar a un dels dos Pallars per adquirir un parell de peces de xolís? Els pagaré cars, doncs!"
    • La seva puntuació
    • 2 estrelles
    • 2 estrelles
  • PEIXETA
  • 27/03/2009 a les 23:14 pm (Europe/Berlin +01:00)
  • "El Xolís del Pallars, es el millor dels xolis que he menjat.
    Inclús jo l'he portar de viatge a Méxic, on l'han probat amics Españols i cuiners.. I diuen que es dels millors... Tothom m'hen demana quan venim a Catalunya de vacances.
    "
    • La seva puntuació
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.