Producte artesà procedent de la rebosteria àrab, el torró d'Agramunt s'elabora a base d'una barreja d'avellanes o ametlles, sucre, mel i clara d'ou, presentat en tauletes rodones o rectangulars entrapanades de pa d'àngel de diverses mides i pesos. Tot això li dóna a la massa un lleuger color marró daurat fràgil i cruixent. Si el percentatge mínim d'ametlla o avellana és del 46%, es considera de categoria extra, si és d'un mínim del 60%, de categoria superior. Per l'elaboració, les avellanes es torren i un cop refredades es pelen. En el cas de les ametlles, l'operació és a l'inrevés. Es couen la mel i els sucres amb clara d'ou fresca o el seu equivalent en pols. Després, s'hi barregen les ametlles i les avellanes. S'acostuma a prendre per postres durant les festes nadalenques.
gen | feb | mar | abr | mai | jun | jul | ago | set | oct | nov | des |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
El torró d'Agramunt es presenta en tauletes rodones o rectangulars que poden tenir diferents pesos, des de 30 g fins a pesos superiors a 1 kg. A l'etiqueta dels envasos figurarà, a més de les mencions que exigeix la legislació vigent, el nom 'Torró d'Agramunt. Indicació Geogràfica Protegida' i el logotip de la indicació geogràfica. Es consumeix sobretot per Nadal, i es pot trobar a pastisseries d'arreu de Catalunya.
És un producte amb un elevat valor energètic, ja que els seus principals components són els hidrats de carboni i els greixos. També és una bona font de proteïnes d'alt valor biològic, gràcies a la clara d'ou. Un altre aspecte que cal destacar són els greixos insaturats que proporcionen els fruits secs, fet que els fa beneficiosos per la salut cardiovascular. Tot i així, s'ha de consumir amb moderació.