Pa moreno de Blat de Xeixa

Inici>Productes >Pa moreno de Blat de Xeixa

Pa moreno de Blat de Xeixa

La Xeixa és un cereal molt antic que es diferencia d'altres varietats més modernes en que un cop panificat té unes característiques més digestives, un sabor més intens i el seu índex alèrgic és pràcticament inexistent. Avui el seu cultiu és molt limitat, encara que molts de joves agricultors, que practiquen l'agricultura ecològica, l'han sembrat de nou

  • Pa moreno de Blat de Xeixa
1
Distintiu:
    • Aliments Tradicionals
    • Aliments Tradicionals
    • Productes CBPAE
    • Productes CBPAE

El Pa moreno de Blat Xeixa, conserva el format tradicional rodó, està amassat a mà en una pastera de fusta, es deixa fermentar de forma natural i la seva cocció es realitza en un forn de llenya. El lent procés de fermentació li dóna un sabor intens, un grau correcte d'acidesa i facilita la seva conservació durant gairebé una setmana. La llevadura mare prové del mateix cereal i predigereix i transforma la massa, fent que aquest sigui més digestiu i més saborós. Avui dia, aquest procés de fermentació s'ha substituit per d'altres més moderns, com pugui ser la llevadura de cervessa.

Cal destacar la tasca feta per la recuperació d'aquest pa per part de Tomeu Morro i Biancamaría Riso, propietaris de l'empresa ARC AL CEL, una petita empresa familiar, artesana i ecològica. Gràcies a ells, avui a Mallorca es pot tornar a menjar PA MORENO DE BLAT DE XEIXA.

Categoria: Fleca i pastisseria.
Propi de: Mallorca, Menorca
Calendari de temporada
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
Informació complementària:

Les peces tenen una mida aproximada de 20-40 cm de diàmetre i 6-9 cm d'alçada. El pes varia dels 600 g al kilo

Atributs i propietats nutricionals:

El pa moreno de blat de xeixa, com altres tipus de pans, és un aliment molt nutritiu. És més ric en carbohidrats complexes i proteïnes que altres pans i per això és més energètic. També és més ric en fibra i, per això, ajuda a regular el trànsit intestinal millor que els altres pans. Com els altres pans, té poca quantitat de vitamines (del grup B) i minerals (seleni, potassi, sodi, magnesi, fòsfor, zinc). El pa de balt de xeixa és un aliment molt recomanable en l'alimentació habitual.

Comentaris rebuts (3)
  • Mar
  • 04/12/2011 a les 19:36 pm (Europe/Berlin +01:00)
  • "voldria saber si el pà de blat xeixa conté gluten"
    • La seva puntuació
    • 3 estrelles
    • 3 estrelles
    • 3 estrelles
  • Gastroteca.cat
  • 07/12/2011 a les 11:45 am (Europe/Berlin +01:00)
  • "La farina de blat de xeixa sí que conté gluten, encara que en menys quantitat."
    • La seva puntuació
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
  • Sontovell
  • 08/02/2015 a les 18:19 pm (Europe/Berlin +01:00)
  • "M\'agradaria saber líndex glucèmic de la farina de xeixa per saber quin tipus de farina és més adient per a diabètics.

    Gràcies!"
    • La seva puntuació
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
Territoris d'on és propi
    • Illes Balears
    • Illes Balears
    • Illes Balears
    • Mallorca, Menorca
Productors
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.