Nyàmera

Inici>Productes >Nyàmera

Nyàmera, batata de la Noguera, patarota, pataca de canya

La nyàmera (helianthus tuberosus) és una planta conreada pel seu tubercle que pertany al mateix gènere que el gira-sol. A Catalunya també es coneix amb el nom de pataca, patarota o patata de canya. A França l’anomenen Topinambour i als Estats Units és coneguda com a Jerusalem Artichoke.

  • Nyàmera
  • Nyàmera
1
2
Distintiu:
    • Productes de la Terra
    • Productes de la Terra

La batata és el tubercle comestible de l'Helianthus tuberosus, de la família de les Compostes. D'aspecte similar a la patata però de forma més irregular, presenta una coloració que va de groc a vermellós. Tradicionalment s’ha destinat més al consum animal i les persones l’han consumit en èpoques de carestia. Això pot explicar el seu poc coneixement entre la població. El seu cultiu és molt senzill i té una alta productivitat. Viu bé en sòls molt variats i necessita poca aigua. Es reprodueix a partir de trossos del tubercle.  És un aliment de molta qualitat tant des del punt de vista nutricional com organolèptic. Té una textura més farinosa que la patata i un gust un punt més dolcenc, similar al de la carxofa. És una planta resistent, de fàcil reproducció i, com que un cop collida s'asseca, es sol mantenir en conserva amb vinagre llesta per consumir.

Categoria: Verdures i hortalisses.
Propi de: Noguera, Berguedà
Calendari de temporada
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
novdes
Informació complementària:

Es pot comprar crua o bé en vinagreta de nyàmera en parades de mercat de la Noguera i del Berguedà, les comarques on s'ha mantingut més arrelat aquest cultiu.

Atributs i propietats nutricionals:

La nyàmera és un tubercle força desconegut, però amb un gran nombre de beneficis sobre la nostra salut. Amb textura de patata i gust de carxofa, la nyàmera conté inulina, un tipus de fibra que ajuda a controlar els nivells de colesterol; té pocs efectes sobre la glucèmia; millora el restrenyiment i, a més, sembla tenir efectes positius sobre els ossos. . Quant a minerals, és una bona font de potassi, necessari per a la transmissió de l'impuls nerviós, i de fòsfor, important en la formació dels ossos i dents.

Comentaris rebuts (0)
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.