Gerret

Gerret

El Gerret -Spicara smaris- és un peix molt comú a la cuina domèstica balear, present als mercats sobretot a l'hivern.

  • Gerret
1
Distintiu:
    • Aliments Tradicionals
    • Aliments Tradicionals

Té el cos allargat, cobert de petites escates i la boca molt protràctil. Els mascles poden arribar als 20 cm i les femelles als 15 cm.
El color varia amb l'edat, el sexe i l'estació de l'any. Però la tonalitat general del dors és grisenca, amb els laterals més clars i amb una taca negra rectangular característica de l'espècie. Sota la pell relativament gruixuda es mostra la polpa de color blanc tirant a beix clar.
La seva reproducció és singular, ja es tracta d'una espècie hermafrodita, de joves són femelles i als 2 anys, quan arriben als 12-13 cm, es converteixen en mascles.
Les femelles són més apreciades que els mascles, especialment abans de la fresa que és quan estan més grasses, en canvi els mascles estan molt més prims. Presenta una textura blana i un sabor i una aroma molt intensos.
Les formes més apropiades de consumir gerret són fregits amb oli d'oliva i, sobretot, amb escabetx. Són també ideals per a la preparació de brou de peix.
A Eivissa és típic el gerret de la matança, que s'elabora amb el peix fregit i col·locat en sostres coberts d'una picada de julivert i alls i regat amb suc de llimona. Es menja el dia de les matances i es prepara el dia anterior.

Categoria: Peix i marisc.
Propi de: Illes Balears
Calendari de temporada
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
genfebmarabr
Informació complementària:

Comercialment rep diverses denominacions: gerret mascle, gerret femella, gerret negre, gerret agostenc, gerret d'art... però totes es refereixen a la mateixa espècie. S'ha de tenir cura de no confondre el gerret amb el que també es comercialitza sota el nom de «gerret fabiol o gerret anglès» ( Centracanthus cirrus), de dimensions semblants i amb el dors rosat vermellós i blanquinós al ventre. És poc apreciat i té baixa acceptació comercial.

Atributs i propietats nutricionals:

El gerret és un peix semigras, amb un contingut en greixos d'aproximadament 3-4 g/100 g, dels quals hi ha una important proporció d'àcids grassos cardiosaludables omega-3, i amb un contingut calòric de 95 kcal/100 g. És ric en proteïnes (18%) d'alt valor biològic i fàcilment digeribles, per mor de la tendra vaina conjuntiva que embolcalla els seus músculs, la seva carn. Aporta fòsfor, iode, calci, magnesi, potassi, sodi, seleni, vitamina A i vitamines del grup B.

Comentaris rebuts (1)
  • Ferran
  • 04/03/2016 a les 8:52 am (Europe/Berlin +01:00)
  • "A Santa Eulària des riu, Eivissa se celebra cada any la Fira des Gerret, amb una exposició sobre el peix, degustació gastronòmica a càrrec dels restaurants participants de cuina tradicional i d\'autor, mercat mariner i artesanal, *projecció de documentals sobre la pesca tradicional de gerret amb *artet\", música, concurs de *gerret *escabetxat i *brulada de *corns. Visita www.santaeulalia.net"
    • La seva puntuació
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.