Formatge madurat de cabra

Inici>Productes >Formatge madurat de cabra

Formatge madurat de cabra

S'agrupen amb el nom de madurats els formatges de la família de les quallades làctiques o mixtes, tradicionals o moderns, que comparteixen un temps de maduració més o menys curt. De formes i escorces diverses, les textures i els gustos de la varietat són incomptables.

 • Formatge madurat de cabra
 • Formatge madurat de cabra
 • Formatge madurat de cabra
1
2
3
Autor: gastroteca.cat
Distintiu:
  • Productes de la Terra
  • Productes de la Terra

S'elabora amb llet pasteuritzada de cabra, a la qual s'afegeixen les sals càlciques, els ferments i el quall animal. D'elaboració enzimàtica, es talla la quallada i el xerigot es separa de la pasta i aquesta s'enmotlla i es premsa, excepte en la majoria dels tous. Es sala a mà o en salmorra i es passa al procés de maduració que sol oscil·lar entre els 15 i els 90 dies. L'ambient idoni per la maduració és fresc i lleugerament humit, entre els 4 i els 10º C. Convé embolicar-lo en paper parafinat o bé amb un drap de cotó i guardar-lo en un recipient tancat.

En resulta un formatge de crosta llisa i oliosa i de gust mantegós, de cabra. N'hi ha de consistència tova o dura. Els durs ténen gustos més lletosos, de fruits secs, lleugerament àcids i de regust amarg però equilibrat. Els més tous són aromàticament més complexos i presentes gustos de recorregut llarg i equilibrat.

Categoria: Formatges i lactis.
Propi de: Tota CatalunyaCatalunya
Calendari de temporada
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
Informació complementària:

Es comercialitza a les formatgeries i establiments especialitzats de tota Catalunya, sobretot en zones properes a la producció.

Atributs i propietats nutricionals:

El formatge té, de forma concentrada, la major part de nutrients de la llet. Els seus components principals són les proteïnes i els greixos. En destaca l'elevada quantitat de calci, important per a una correcta formació d'ossos i dents, que pot arribar a ser 10 vegades superior a la de la llet. També és una bona font de fòsfor, que forma part de l'ADN, i zinc, que intervé en el funcionament del gust i de l'olfacte. Aporta una gran quantitat de vitamina A, necessària pel bon funcionament del sistema nerviós, i D, que actua a l'intestí afavorint l'absorció de calci.

Enllaços:
Comentaris rebuts (0)
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.