Formatge de tupí

Inici>Productes >Formatge de tupí

Formatge de tupí

Aquest producte és el resultat del reaprofitament d'altres formatges. En resulta un dels formatges tradicionals més representatius de les comarques pirinenques, fruit de l'experiència dels pastors que reaprofitaven els formatges vells i secs.

  • Formatge de tupí
  • Formatge de tupí
  • Formatge de tupí
  • Formatge de tupí
1
2
3
4
Veure vídeo
Autor: gastroteca.cat
Distintiu:
    • Productes de la Terra
    • Productes de la Terra

És un formatge fermentat de mitja a molt llarga maduració, amb un mínim de dos mesos. És de pasta molt tova i untuosa, força greixosa. El seu sabor és fort i intens, persistent i agressiu, amb un regust del licor emprat en la seva elaboració. Es fa a partir del quall de formatge sense maduració o en procés de maduració, de vaca i cabra. Es fermenta amb un licor en un recipient de terrissa anomenat tupí. Actualment ja no s'elabora sempre amb els formatges vells i s'empren també cerveses, vins dolços o aiguardents més suaus.

Categoria: Formatges i lactis.
Propi de: Cerdanya, Alt Urgell, Pallars Sobirà
Calendari de temporada
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
Informació complementària:

Es comercialitza, presentat dins el corresponent tupí, en algunes formatgeries del país, en especial en les localitzades al Pirineu.

Atributs i propietats nutricionals:

El formatge té, de forma concentrada, la major part de nutrients de la llet. Els seus components principals són les proteïnes i els greixos. En destaca l'elevada quantitat de calci, important per una correcta formació d'ossos i dents, que pot arribar a ser 10 vegades superior a la de la llet. També és una bona font de fòsfor, que forma part de l'ADN, i zinc, que intervé en el funcionament del gust i de l'olfacte. Aporta una gran quantitat de vitamina A, necessària pel bon funcionament del sistema nerviós, i D, que actua a l'intestí afavorint l'absorció de calci.

Comentaris rebuts (1)
  • Xavier R
  • 10/05/2015 a les 4:21 am (Europe/Berlin +02:00)
  • "Hi ha alguna difèrencia important entre el tupí i el llenguat? He tastat els dos formatges i personalment em sembla que el llenguat es una variant mes forta del tupí. Hom podria dir que son el mateix formatge o no?"
    • La seva puntuació
    • 4 estrelles
    • 4 estrelles
    • 4 estrelles
    • 4 estrelles
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.