Fajol

Fajol, blat negre, cairat, blat cairut

El fajol és la planta Fagopyrum esculentum, tot i que agropecuàriament i gastronòmicament se li dóna un tractament de cereal. A les cases de pagès de la Garrotxa i del Pla de l'Estany se n'acostumava a fer farina i estava molt lligat a les èpoques de carestia i a l'hivern.

  • Fajol
1
Veure vídeo
Autor: gastroteca.cat
Distintiu:
    • Productes de la Terra
    • Productes de la Terra

És una planta de 30 a 80 cm d'alçada amb fulles amb forma de sageta i flors hermafrodites blanques o rosades disposades en un raïm curt. El gra té una forma piramidal, de color gris negrós, de 2 a 3 mm de llargada i té una textura farinosa. Se'n fan dues varietats, anomenades pota de gall i arracada. Es sembra durant el mes de juliol, comença la collita a l'octubre i es conserva bé durant els mesos d'hivern.

Amb proteïnes d'elevat valor biològic, tradicionalment aquesta planta es feia servir de pinso pels animals i, en èpoques de fam, se'n feia pa. A partir dels anys 1980, però, va començar a adquirir prestigi, sobretot per la qualitat de la seva farina. Només es cultiva a la Garrotxa i al Pla de l'Estany, afavorida per la riquesa mineral del sòl volcànic i una pluviometria abundant.

Categoria: Arròs, cereals i llegums.
Propi de: Garrotxa, Pla de l'Estany, Ripollès
Calendari de temporada
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
genfeboctnovdes
Informació complementària:

Es comercialitza en cru al forns de pa i a les botigues de queviures de les comarques on es produeix. En forma de farina, també es distribueix a botigues especialitzades en productes dietètics i vegetarians. També es troba en forma de farinetes, conservades en aigua i sal.

Atributs i propietats nutricionals:

El fajol és un gra ric en hidrats de carboni que no conté gluten. Tot i ser un aliment d'origen vegetal. és una bona font de proteïnes de gran biodisponibilitat, riques en aminoàcids essencials. Pel que fa als minerals, destaca pel seu contingut en magnesi, zinc, fòsfor i potassi.

Comentaris rebuts (3)
  • mona
  • 09/01/2015 a les 14:36 pm (Europe/Berlin +01:00)
  • "Holla, em podreu dir algú que fasi fajol i que vengui llavors per sembrar?
    Moltissimes gracies!!!"
    • La seva puntuació
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
  • Jordi
  • 16/05/2013 a les 8:55 am (Europe/Berlin +02:00)
  • "Hola, on puc aconseguir llavors de fajol autòcton de la Garrotxa? visc a Barcelona.

    Merci
    "
    • La seva puntuació
    • 4 estrelles
    • 4 estrelles
    • 4 estrelles
    • 4 estrelles
  • miquel
  • 28/06/2015 a les 19:22 pm (Europe/Berlin +02:00)
  • "volia comentar que sóc un forner que fa cada día pa de fajol. ha costat però hem aconseguit fre-lo prou esponjos i gratamente comestible.
    si algú li pot interessar el meu mètode, deixo el meu correu. gràcies.
    msolerpujades@gmail.com "
    • La seva puntuació
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.