Escamarlà

Inici>Productes >Escamarlà

Escamarlà

L' escamarlà (Nephrops norvegicus) és un crustaci decàpode de la família dels nefròpids. És un producte molt apreciat a Catalunya des de mitjans del segle passat.

  • Escamarlà
  • Escamarlà
  • Escamarlà
1
2
3
Autor: gastroteca.cat

És d'un color rosat-ataronjat. Té el cos esvelt, l'abdomen allargat, estret i menys robust que la resta d'espècies de nefròpids. Té els ulls de còrnia negra i molt inflada, d'aspecte arronyonat. El rostre té dues carenes o crestes longitudinals; té altres carenes a la closca i a les pinces. La cua és molt musculosa, i és la part més apreciada en gastronomia. Els millor exemplars poden arribar fins a 25 cm de llargada, però els que trobem al mercat, actualment, són molt més petits. Solen viure en caus i amagatalls i es pesquen amb la tècnica de l'arrossegament. Es poden menjar sols, a la brasa, a la planxa o al forn. Tot i que són extraordinaris en els plats de mar i muntanya, combinats amb pollastre o ànec, també són molt apreciats per elaborar arrossos.

Categoria: Peix i marisc.
Propi de: Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Maresme, Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, Selva, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Penedès, Montsià, Tarragonès
Calendari de temporada
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
octnovdes
Informació complementària:

Molts dels escamarlans que trobem actualment a les peixateries i als mercats no són de la nostra costa, però els escamarlans de la costa catalana són molt apreciats per les seves virtuts gustatives.

Atributs i propietats nutricionals:

L'escamarlà és un crustaci i, com a tal, un aliment molt nutritiu que ens aporta poca energia: unes 80 kcal per 100 g de la seva carn ja que conté poca quantitat de greix (menys d'1 g per cada 100 g). Destaca pel seu alt contingut en minerals com el fòsfor, potassi, calci, sodi, magnesi, ferro, iode i clor i vitamines B1, B2, B3 i B12. En canvi, és un aliment amb un alt contingut de colesterol.

Comentaris rebuts (0)
Territoris d'on és propi
    • Catalunya
    • Catalunya
    • Catalunya
    • Alt Empordà, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Garraf, Gironès, Maresme, Montsià, Selva, Tarragonès
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.