Calçot IGP de Valls

Inici>Productes >Calçot IGP de Valls

Calçot IGP de Valls

El fet que es consumeixi tradicionalment en un àpat comunitari com és la calçotada, ha fet d'aquesta ceba un producte molt arrelat a les tradicions festives catalanes i protagonista d'un acte social en sí mateix. La producció de calçots es concentra sobretot en les comarques tarragonines i el seu consum en temporada, de novembre a abril, ha esdevingut un acte gastronòmic de promoció turística de la zona.

  • Calçot IGP de Valls
  • Calçot IGP de Valls
  • Calçot IGP de Valls
  • Calçot IGP de Valls
1
2
3
4
Autor: gastroteca.cat
Distintiu:
    • IGP Calçot de Valls
    • IGP Calçot de Valls
    • Productes de la Terra
    • Productes de la Terra

Els calçots reben aquesta denominació a causa del seu mètode de conreu: es tracta de brots de ceba blanca replantats i coberts periòdicament amb terra, a mida que el tall va creixent, 'calçant-lo'. El resultat, un cop arrencat, és un brot desenvolupat d'entre 15 i 25 cm, blanc, tendre i llarguerut, de sabor dolç i intens. Els calçots que estan protegits per la IGP són les cebes procedents de la varietat de ceba blanca gran tardana.

Els calçots es preparen tallant les barbes i les cues i posant-los en una graella damunt del foc, fins que queden negres. S'acaben de coure embolicats amb paper i es mengen tot sucant-los en una salsa semblant al romesco.

Categoria: Verdures i hortalisses.
Propi de: Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Tarragonès
Calendari de temporada
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
genfebmarabrnovdes
Informació complementària:

Es comercialitza en feixos de 25 i 50 unitats lligades amb una cinta identificativa proveïda d'una etiqueta numerada, aprovada pel Consell. A l'etiqueta figurarà, a més de les mencions que exigeix la legislació vigent, el nom 'Calçot de Valls. Indicació Geogràfica Protegida' i el logotip de la Indicació. Es ven a fruiteries i verduleries, sobretot de la zona de producció, en temporada.

Atributs i propietats nutricionals:

Nutricionalment un calçot és molt semblant a la ceba blanca, una hortalissa del grup dels bulbs. Presenta un alt contingut en aigua i, per tant, proporciona poca energia. La ceba, de la mateixa manera que l'all, té propietats terapèutiques com ara depurar l'aparell digestiu, destruir les pedres renals, actuar com antisèptic, combatre l'arteriosclerosi i la hipertensió, prevenir certs tipus de càncer... És una font d'antioxidants  gràcies als flavonoides i als compostos sulfurats que conté.

Enllaços:
Comentaris rebuts (1)
  • Calçotaire
  • 22/09/2010 a les 20:14 pm (Europe/Berlin +02:00)
  • "La millor calçotada que he tastat a Valls, ha estat al Restaurant \"EL CALÇOT\", com a casa però al restaurant.
    Bona fèina, deixeu la calçotada a un nivell altissim."
    • La seva puntuació
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.