Generalitat de Catalunya.
Avís legal |Afegir a favorits | Recomanar a un amic





Producte de pastisseria elaborat bàsicament amb farina, aigua o llet, llevat de París, sal, matafaluga, greix de porc, oli doliva o mantega, llimona, ous, sucre, anís o garnatxa. Els components es barregen, es pasten, es deixen en repòs, sels dóna forma danella i es fregeixen en oli doliva o vegetal. Un cop cuita la massa, sensucra. La forma habitual és inflada, com duna esfera aixafada. La seva textura és compacta tirant més aviat a densa. Una de les seves característiques diferencials és el lleuger gust de matafaluga.
gen | feb | mar | abr | mai | jun | jul | ago | set | oct | nov | des |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Són venuts pel mateix elaborador pastisser, a doll, a les pastisseries de les comarques de l’Empordà.
Alguns establiments i productors de Brunyols de l'Empordà estan certificats i poden utilitzar la marca Productes de l'Empordà. Tot i que la seva producció i comercialització s'intensifica per Setmana Santa, se'n poden trobar en algunes pastisseries durant tot l'any.
El brunyol és una font d'energia important. Conté una quantitat elevada de greix, procedent de la llet, de la mantega i dels ous; proteïnes de molt alta qualitat, procedents també de la llet i els ous; i hidrats de carboni, tant complexos (de la farina) com senzills (del sucre). El seu contingut en vitamines no és gaire destacable, ja que els processos de cocció en destrueixen la major part.